:

Vad räknas som växelvis boende Försäkringskassan?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad räknas som växelvis boende Försäkringskassan?
  2. Är underhåll Inkomstbaserat?
  3. Hur mycket ska den andra föräldern betala i underhåll?
  4. Hur ska barnbidraget utbetalas?
  5. När skall du ansöka om barnbidrag i Sverige?
  6. Hur mycket är barnbidraget för ett barn?
  7. Hur ansöker man om barnbidrag?

Vad räknas som växelvis boende Försäkringskassan?

Växelvist boende innebär att barnet bor ungefär lika mycket hos båda sina föräldrar, till exempel varannan vecka. I vanliga fall behöver ingen förälder betala underhållsbidrag i den situationen. Men det kan finnas undantag, till exempel om den ena föräldern har en mycket högre inkomst än den andra.

Är underhåll Inkomstbaserat?

Föräldrarna ska bidra till barnets försörjning utifrån var och ens förmåga. Det betyder att underhållet kan bli högt eller lågt beroende av föräldrarnas inkomster och utgifter samt var barnet bor.

Hur mycket ska den andra föräldern betala i underhåll?

Om barnet bor mer hos den ena föräldern ska den andra föräldern enligt lag betala ett underhåll. Minimumunderhållet fastställs årligen av Försäkringskassan och ligger för närvarande på 1573 kr för barn upp till 15 år.

Hur ska barnbidraget utbetalas?

Barnbidraget utbetalas till en av föräldrarna. Om ni har gemensam vårdnad så kan ni komma överens om till vems konto pengarna skall betalas ut. Om ni inte gör ett aktivt val angående detta så går pengarna till mammans konto.

När skall du ansöka om barnbidrag i Sverige?

Det är Försäkringskassan i Sverige som administrerar barnbidraget. Därför skall du i första hand ta kontakt med Försäkringskassan när du skall ansöka. De kommer då be dig fylla i en blankett som heter ”Barnbidrag – Gemensam anmälan om mottagare”. Den kan du ladda hem från Försäkringskassans hemsida.

Hur mycket är barnbidraget för ett barn?

Barnbidraget är som sagt för närvarande på 1250 kr/månad per barn och beloppet betalas ut av Försäkringskassan. Om du har fler än ett barn så kan du även få ett så kallat flerbarnstillägg. Du ser hur stort det sammanlagda bidraget blir i tabellen här till nedan.

Hur ansöker man om barnbidrag?

Hur ansöker man om barnbidrag? Det är Försäkringskassan i Sverige som administerar barnbidraget. Därför skall du i första hand ta kontakt med Försäkringskassan när du skall ansöka. De kommer då be dig fylla i en blankett som heter ”Barnbidrag – Gemensam anmälan om mottagare”. Den kan du ladda hem från Försäkringskassans hemsida.