:

Vad är Cogans syndrom?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Cogans syndrom?
  2. Kan man dö av Cogans syndrom?
  3. Hur är det att leva med Sjögrens syndrom?
  4. Hur kollar man om man har reumatism?
  5. Kan man testa om man har Sjögrens syndrom?

Vad är Cogans syndrom?

Cogans syndrom är en specifik form av polyarteritis nodosa och den kännetecknas av ögoninflammation samt vaskulit i innerörat, med hörsel- och balansrubbning som följd.

Kan man dö av Cogans syndrom?

Cogans syndrom och atypiskt Cogans syndrom är ovanliga inflammatoriska sjukdomar utan klarlagd patofysiologi. De karaktäriseras av en kombination av audiovestibulära symtom och inflammatoriska ögonsjukdomar. Vissa patienter drabbas även av vaskulit med systemiska komplikationer [1-8].

Hur är det att leva med Sjögrens syndrom?

Karakteristiskt för sjukdomen är att saliv- och tårkörtlar angrips, vilket leder till mycket besvärande mun- och ögontorrhet. Andra vanliga symtom är torrhet i hud, i luftrör och hos kvinnor i vagina, liksom trötthet och ledvärk. Vid svårare sjukdomsfall kan även andra organ i kroppen drabbas.

Hur kollar man om man har reumatism?

Att diagnostisera reumatism För att utesluta eller diagnostisera reumatism kommer läkaren genomföra en kroppsundersökning genom att granska och känna på dina leder. Du kommer även att röntgas och läkaren kommer att ta ett blodprov. I vissa fall undersöks lederna med ultraljud och magnetkamera.

Kan man testa om man har Sjögrens syndrom?

Olika tester finns. Särskilda autoantikroppar, anti-SSA och anti-SSB, används för att stärka diagnosen, men de är inte specifika för sjukdomen. Samtidig förekomst av annan reumatisk sjukdom kan göra att diagnosen sekundärt SS ställs.