:

Hur mycket får man dra på b kort?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket får man dra på b kort?
 2. Vad krävs för att ta utökad B-behörighet?
 3. Vad kostar B Tränarlicens?
 4. Hur svårt är det att ta utökad B?
 5. Vad är skillnaden på BE och utökat B?
 6. Vad är B licens?
 7. Vad kostar en kusk?
 8. Hur tungt får man köra med B96?

Hur mycket får man dra på b kort?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg. Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg. För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B.

Vad krävs för att ta utökad B-behörighet?

Om du vill koppla ett tyngre släp till din bil gör du körprov för utökad B-behörighet....Bilen ska:

 • kunna köras med en hastighet av minst 100 km/h.
 • ha en tjänstevikt av minst 1000 kg.
 • ha en totalvikt av högst 3500 kg.
 • ha huvudstöd (nackskydd) på framsätena.
 • ha godkända bilbälten av trepunktstyp i framsätena.

Vad kostar B Tränarlicens?

Kostnad. Kursen är till stor del finansierad genom Hästsportens Folkhögskola och kostar därför endast 1 100 kronor för dig som deltagare. Väljer du att gå webbutbildningen kostar kursen 900 kronor.

Hur svårt är det att ta utökad B?

Klart – nu kan du lagligt köra fordonskombinationer som väger upp till 4 250 kilo. Var det svårt? Är du en van husvagnsförare bör du klara körprovet utan problem. Är du däremot ovan är det bättre att öva med en lättare kombination innan du ger dig på provet.

Vad är skillnaden på BE och utökat B?

Till skillnad mot behörighet B eller utökad B har BE-behörigheten inte någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter, som är högst 3 500 kg för B och högst 4 250 kg för utökad B.

Vad är B licens?

B-licens: Du får träna ett obegränsat antal hästar som du är företrädare eller firmatecknare för, samt fem hästar som du inte är företrädare eller firmatecknare för. Grundkrav B-licens: Vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige.

Vad kostar en kusk?

Som det är nu tar hyrkuskarna ca 300 kronor i uppsittningsavgift från amatörerna. Vissa av kuskarna tar upp till 15 procent av prispengarna. Från proffstränarna tar kuskarna just nu fem procent av prispengarna och av tradition ingen uppsittningsavgift.

Hur tungt får man köra med B96?

Med utökad B-behörighet (B96) får du dra ett släp som väger mer än 750 kg i totalvikt. Bilens och släpets sammanlagda totalvikt får då inte vara över 4 250 kg.