:

Kan man ge bort förstahandskontrakt?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ge bort förstahandskontrakt?
  2. När kan man få överlåta en hyresrätt?
  3. Kan man ge bort en hyresrätt?
  4. Kan man vara skriven på två hyresrätter?
  5. Hur mycket kostar ett förstahandskontrakt?

Kan man ge bort förstahandskontrakt?

Ja. Om du som gift eller sambo har ett varaktigt sammanboende med den som står på kontraktet kan du ha rätt att överta kontraktet. Kraven är att den som ska ta över lägenheten ska ha haft gemensamt hushåll med hyresgästen under en längre tid men den som ska ta över måste även vara skötsam och klara av att betala hyran.

När kan man få överlåta en hyresrätt?

Överlåtelsen av en hyresrätt är bara giltig om hyresvärden eller hyresnämnden ger sitt tillstånd. En hyresgäst som inte längre vill nyttja sin hyresrätt kan överlåta den till en närstående om denna bor varaktigt tillsammans med hyresgästen.

Kan man ge bort en hyresrätt?

Huvudregeln är att en hyresgäst inte får överlåta hyresrätten utan hyresvärdens samtycke (JB 12:32 st 1). Om du skulle överlåta den till din dotter utan hyresvärdens samtycke kan det leda till att hyresavtalet upphör i förtid (se JB 12:42 st 1 p 3). Du kan alltså bli av med hyresrätten.

Kan man vara skriven på två hyresrätter?

Utgångspunkten är att det, åtminstone i teorin, är lagligt att ha flera hyreskontrakt samtidigt. Om det dock uppdagas att en hyresgäst inte använder hyresrätten i enlighet med det avsedda ändamålet kan hyresvärden i vissa fall säga upp avtalet.

Hur mycket kostar ett förstahandskontrakt?

Priset för ett förstahandskontrakt kan motsvara cirka 10 procent av priset för en motsvarande bostadsrättslägenhet.