:

Vad krävs för att bli elektriker?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vad krävs för att bli elektriker?
 2. Hur lång tid att bli elektriker?
 3. Är det lätt att få jobb som elektriker?
 4. Får man jobba som elektriker utan utbildning?
 5. Vad kostar det att utbilda sig till elektriker?
 6. Har jobbat som elektriker?
 7. Hur mycket pengar tjänar en elektriker?
 8. Hur mycket merit för elektriker?
 9. Hur blir man elektriker utan utbildning?
 10. Vem får arbeta som elektriker?
 11. Vad krävs för att bli elektriker lärling?

Vad krävs för att bli elektriker?

För att utbilda dig till elektriker bör du välja El- och energiprogrammet med inriktning Elteknik på gymnasiet. Det är ett yrkesförberedande program och du kommer att kunna arbeta som elektriker direkt efter gymnasiet. Om du vill vidareutbilda dig efter gymnasiet är detta fullt möjligt.

Hur lång tid att bli elektriker?

Utbildningen pågår under två år, där arbete på företaget växlas med skolförlagd utbildning på 1000 poäng och ett yrkesprov. En grundförutsättning är att man har gymnasieexamen eller motsvarande kompetens. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY, godkänner intagningen till företagslärling.

Är det lätt att få jobb som elektriker?

Elbranschen skriker efter utbildad arbetskraft och enligt Arbetsförmedlingens jobbprognoser är dina jobbmöjligheter som elektriker mycket lovande både nu och ett bra tag framöver. Därför kan du vara säker på att dina chanser att hitta jobb förbättras rejält med en elutbildning.

Får man jobba som elektriker utan utbildning?

För att jobba som elektriker behöver du egentligen ingen utbildning alls, så länge du arbetar under en ansvarig elektriker som godkänner vad du gör. Den ansvariga elektrikern behöver ha AB, ABH eller ABL beroende på spänningen. AB = Allmän Behörighet. Får utföra allt arbete både under och över 1000V.

Vad kostar det att utbilda sig till elektriker?

Utbildning med CSN Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia.

Har jobbat som elektriker?

En elektriker gör även en teknisk beskrivning av installationen så att andra kan se hur den är gjord. Som elektriker kan du även jobba med ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar och kallas då för serviceelektriker. Kunderna kan vara privatpersoner, kontor och industrier.

Hur mycket pengar tjänar en elektriker?

35 200 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Hur mycket merit för elektriker?

Vid utbildning till elektriker på gymnasiet är det grundläggande kravet att du får betyg i 2 500 poäng varav minst 2 250 poäng ska vara betyget E eller högre.

Hur blir man elektriker utan utbildning?

Fördelarna med ECY-certifikat är flera men du kan jobba som elektriker utan att ha ett certifikat. En annan form av bevis på din kompetens är Auktorisation från Elsäkerhetsverket.

Vem får arbeta som elektriker?

Elsäkerhetslagen har dessutom ett uttryckligt aktsamhetskrav som gäller alla som utför elinstallationsarbete. Det allmänna aktsamhetskravet innebär att man aldrig får göra elinstallationsarbete om man inte vet hur man ska göra. Kravet gäller både individer och organisationer.

Vad krävs för att bli elektriker lärling?

gymnasiebetyg innehållande svenska, engelska och matematik betyg, intyg på genomfört prov i "Skötsel av elanläggningar/"Elsäkerhet vid arbete", anställningsavtalet från nuvarande arbetsgivare. Du blir nu registrerad som lärling.