:

Hur får man proteinerna i mjölken att koagulera vid tillverkning av ost?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man proteinerna i mjölken att koagulera vid tillverkning av ost?
  2. Vilken mjölk till ost?
  3. Hur många liter mjölk går det åt för att göra ost?
  4. Vad kan man göra med löpe?
  5. Kan man frysa ostlöpe?

Hur får man proteinerna i mjölken att koagulera vid tillverkning av ost?

Vid tillverkning av ost måste mjölken först koaguleras för att man skall kunna separera den fasta ostmassan från vätskan som blir kvar d.v.s. från vasslen. Mjölken koaguleras vanligtvis med hjälp av ostlöpe. Ostlöpe innehåller enzymer som försnabbar spjälkningen av mjölkens kaseinproteiner.

Vilken mjölk till ost?

Ko-, get- och fårmjölk är de vanligaste mjölktyperna som används för framställning av ost. Det finns även ost tillverkad av mjölk från vattenbuffel och älg.

Hur många liter mjölk går det åt för att göra ost?

1. Det krävs 10 liter mjölk för 1 kg hårdost. Visste du att det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost? Ost märkt med Från Sverige och Mjölk från Sverige är alltid gjord på 100% svensk mjölk från svenska mjölkkor.

Vad kan man göra med löpe?

I livsmedelsindustrin används löpe bland annat vid framställning av ost. Löpe innehåller enzymet kymosin (rennin) som gör att mjölk ystar sig, det vill säga kasein i mjölken koagulerar och sönderdelas till parakasein och vassle.

Kan man frysa ostlöpe?

Servera ljummen eller kall med vispad grädde och sylt. Ostkakorna håller sig flera dagar i kylen. De kan också frysas in och tina samt värmas till om man vill förbereda i god tid.