:

Hur fungerar en transformator?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur fungerar en transformator?
 2. Vad finns i en nätstation?
 3. Hur kopplar man en transformator?
 4. Hur fungerar en transformator åk 9?
 5. Vad är en servisledning el?
 6. Vad finns i ett ställverk?
 7. Hur koppla LED transformator?

Hur fungerar en transformator?

En transformator består av två eller flera spolar som påverkar varandra. De olika spolarna kallas i transformatorer för lindningar, och är lindade runt en stor gemensam järnkärna. När en växelström flyter genom en av lindningarna så uppstår ett kraftigt magnetfält som växlar hela tiden.

Vad finns i en nätstation?

En nätstation är en typtestad och ljusbågstestad enhet bestående av ett hölje med mellanspänningsställverk, distributionstransformatorer, lågspänningsställverk, anslutningar och hjälputrustning som genererar lågspänningsel från mellanspänningssystem.

Hur kopplar man en transformator?

torns effekt / antalet utgångar.

 1. Exempel: 200W transformator med fyra utgångar =
 2. För att utnyttja transforma-
 3. torns effekt som en utgång.
 4. skall samtliga utgångar paral-
 5. lellkopplas; alla blå kopplas ihop och alla röda.
 6. kopplas ihop (alternativa färger kan förekomma).
 7. Läs polaritetsbeskrivning på transformatorn!

Hur fungerar en transformator åk 9?

Genom att koppartråden är lindad många varv i spolen, koncentreras magnetfältet, och blir starkt inuti spolen. Ju fler varv i spolen, desto starkare magnetfält blir det. Eftersom det är växelström vi kör in i spolen, byter strömmen riktning hela tiden. Då gör magnetfältet samma sak.

Vad är en servisledning el?

Servisledning (4) Servisledningen är den ledning som går från kabelskåpet till kundens mätarskåp eller elrum. På bilden sitter mätarskåpet på fasaden. Det är mycket att tänka på när man ska bygga nytt!

Vad finns i ett ställverk?

Ett ställverk är en grupp av elkraftsapparater, som kopplar ihop inkommande och utgående ledningar. Det består av både kopplingsapparater och skyddsutrustning.

Hur koppla LED transformator?

Ledtejp går på 12V eller 24V. Därför behövs en transformator som omvandlar spänningen 230V som är i svenska vägguttag till 12V eller 24V. Lättaste sättet att koppla tejpen till en transformator är genom att använda snabbkopplingar, eller DC kopplingar som de också kallas.