:

Vilken potatis är bäst att odla?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vilken potatis är bäst att odla?
  2. Är matpotatis mjölig?
  3. Hur många kalorier innehåller 100 g potatis?
  4. Vilket land producerar mest potatis?
  5. Vem hittade potatisen?

Vilken potatis är bäst att odla?

I Mälardalen odlas mycket Pentland Javelin och Maria. I Norrland odlar man gärna mandelpotatis. Nya sorter som är mer motståndskraftiga och passar bra för hobbyodlarna är Swift, Princess, Amandine, Cherie, Pentland Javelin, Roda, Asterix och Fakse. Det finns också mixlådor, flera sorter i samma förpackning, att köpa.

Är matpotatis mjölig?

Förr menade man att mjölig potatis hörde till mos, och fast potatis till ugn. Det stämmer inte längre. Idag lagar kockarna soppa på färskpotatis och puré med fasta sorter. De provar sig fram.

Hur många kalorier innehåller 100 g potatis?

Potatis ger ca 100 kcal per 100 gram, vilket är en låg energitäthet (1 kcal/g). 1 medelstor potatis väger ca 75–100 g. Som en jämförelse ger 100 g avokado cirka 200 kcal, 100 g kokt pasta 130 kcal och 100 g mjölkchoklad 550 kcal.

Vilket land producerar mest potatis?

Ungefär hälften av potatisen produceras i de tre länder, Tyskland, Frankrike och Nederländerna där omfattningen av produktionen är som störst. Bland de nordiska länderna är det Danmark som producerar mest potatis 2 409 tusen ton. Därefter följer Sverige med 847 tusen ton och Finland med 619 tusen ton.

Vem hittade potatisen?

Från Papa till Potatis Olaus Rudbeck anses vara den förste som tog in potatisen till vårt land. År 1655 började han odla potatis i sin anlagda Botaniska trädgård i Uppsala. Men den som oftast får ta åt sig äran av att ha tagit potatisen till Sverige är Jonas Alströmer.