:

Hur kan jag se vad jag har för blodgrupp?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan jag se vad jag har för blodgrupp?
  2. Var kan jag köpa Blodgruppstest?
  3. Hur kan man ta blodprov?
  4. När ska Blodprovet tas?
  5. Vad är ett blodprov från fingret?

Hur kan jag se vad jag har för blodgrupp?

Övergripande information om blodgrupper finns på 1177 (länk https://www.1177.se/liv–halsa/sa-fungerar-kroppen/blodgrupper/). På 1177 finns även information om och hur du kan få reda på vilken blodgrupp du tillhör.

Var kan jag köpa Blodgruppstest?

Eldoncard är ett lättanvänt blodgruppstest. Blodgruppstestet innehåller allt du behöver för att testa blod typ i AB0 och Rhesus D-system. Med ett blodprov från ett stick i fingret kan du till och med avgöra din blodtyp och behöver inte genomgå ett test hos doktorn eller ha särskild laboratorieutrustning tillgänglig.

Hur kan man ta blodprov?

Blodprov kan tas på tre olika sätt: Genom ett stick i fingret, i ett blodkärl som kallas kapillär. Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för ven Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för artär.

När ska Blodprovet tas?

Ibland behöver du vara fastande inför att blodprovet ska tas. Det innebär att du inte får äta eller dricka något från klockan 22 på kvällen innan provtagningen, om provet ska tas tidigast klockan 8 på morgonen. Det går bra att dricka ett litet glas vatten. Reglerna för fasta kan variera mellan olika laboratorier och analyser.

Vad är ett blodprov från fingret?

Dessa blodkärl kallas för kapillärer. Ett blodprov från fingret ger upp till en milliliter blod. Det går att göra ett begränsat antal analyser på den mängden blod. Provet görs med hjälp av en liten nål som sitter i en hållare. Nålen sticker till automatiskt när den hålls mot fingret. Det kan knäppa till när nålen löser ut.