:

Vad heter de olika delarna på ett tak?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vad heter de olika delarna på ett tak?
 2. Vad heter brädan som hängrännan sitter i?
 3. Vad är en Hanbjälke?
 4. Vad är ett Gavelsprång?
 5. Hur är ett tak konstruerat?
 6. Vad heter delarna i en takstol?
 7. Hur är en takstol uppbyggd?

Vad heter de olika delarna på ett tak?

Takets delar

 • Gavelsprång.
 • Läkt.
 • Takfall.
 • Takfot även kallat taksprång eller takskägg.
 • Takkupa.
 • Taklag, takstomme eller takröste.
 • Taklist.
 • Taknock eller takås.

Vad heter brädan som hängrännan sitter i?

Fotplåt är den plåt som sitter vid takfoten och som går ner i hängrännan från taket. Fotplåtens funktion är till för att förhindra att vatten rinner bakom hängrännan. Saknas detta beslag kan du få fuktskador. Vid kraftiga regn kan vatten studsa in bakom hängrännan och blöta ner både takfot och fasad.

Vad är en Hanbjälke?

De vågräta bjälkarna i takstolar kallas hanbjälke. Utifrån byggtekniska krav och estetiska hänsyn formas takstolar enligt ett antal standardutföranden: Sadeltakstol.

Vad är ett Gavelsprång?

Vindskida, vindskiva - bräda, anbringad på takets gavelsprång d.v.s. den sida av ett hustak, som skjuter ut över husets gavel för att skydda denna och takbeläggningen mot väder och vind. Om den inte satt där, skulle vinden kunna få fäste under takpannorna och blåsa bort dem från taket.

Hur är ett tak konstruerat?

Högst upp på ett sadeltak har du nockpannorna. Därefter kommer takpannorna följ av taknocken samt bär- och ströläkt. Sedan kommer underlagspapp och underlagstaket (även kallat råspont). Under dessa har du takstolarna och därefter de olika delarna ”inuti” taket.

Vad heter delarna i en takstol?

Takstolar – takets bärande konstruktion Takstolarna har vågräta bjälkarna, så kallade hanbjälkar, som bidrar till att göra takstolarna stabila. Längst upp på taket där de båda taksidorna möts finns en nockbräda som ger takstolarna ett stöd. Taknocken delar upp taket i två lutande delar och är takets högsta punkt.

Hur är en takstol uppbyggd?

Takstolen är en av flera delar i yttertakets bärande konstruktion. Enkelt beskrivet består takstolen av två mot varandra lutande sparrar. De möts i taknocken och binds samman nedtill av en horisontell bjälke. Det finns takstolar i olika typer av material: stål, betong och trä.