:

Hur fungerar Permitteringsstödet?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar Permitteringsstödet?
  2. Kan man ansöka om korttidsarbete igen?
  3. När slutar permittering?
  4. Hur fungerar korttidsarbete?
  5. Hur fungerar Korttidspermittering?
  6. Vem har fått Korttidsstöd?
  7. Vilka företag har fått stöd?
  8. Kan man söka Korttidspermittering retroaktivt?
  9. Hur betalar man tillbaka till Tillväxtverket?
  10. Hur länge kan man vara permitterad?

Hur fungerar Permitteringsstödet?

Vilka anställda kan omfattas av permitteringsstöd? Korttidspermittering innebär att arbetsgivaren under en period kan sänka arbetstiden för sina anställda samtidigt som dessa får behålla en stor del av lönen. Tack vare att staten går in och subventionerar lönekostnaden.

Kan man ansöka om korttidsarbete igen?

Om du inte har fått stöd vid korttidsarbete kan du ansöka om det från och med hos Skatteverket. Tidigare ansökte du hos Tillväxtverket. Ja, mellan mars 2020 och september 2021. Om du fortfarande är i behov av stöd kan du skicka in ansökan till Skatteverket från och med .

När slutar permittering?

Om arbetstagaren är permitterad tills vidare upphör permitteringen sju dagar efter att arbetsgivare har meddelat arbetstagaren om att permitteringen upphör. Om arbetstagaren permitteras tills vidare ska meddelandet om permittering innehålla en uppskattning av hur länge permitteringen kommer att vara.

Hur fungerar korttidsarbete?

Korttidsarbete innebär att anställda går ner i arbetstid under en tid samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd av staten. Reglerna innebär att staten, arbetsgivaren och arbetstagaren delar på kostnaderna för korttidsarbetet.

Hur fungerar Korttidspermittering?

Vad är korttidspermittering (korttidsarbete)? Korttidspermittering, eller korttidsarbete som det heter, innebär att den anställde permitteras (blir arbetsbefriad med lön) 20, 40, 60 eller 80 procent av sin ordinarie arbetstid. Den anställde får lite mindre i lön för den tid som hen inte arbetar.

Vem har fått Korttidsstöd?

Scania, Volvo och andra stora industriföretag är de som tagit emot mest korttidsstöd under pandemin. ”Stödet har haft en väldigt stor betydelse för jobben”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilssson. Tillverkningsindustrin tog emot korttidsstöd på 7,9 miljarder under 2020, den största summan för en bransch.

Vilka företag har fått stöd?

Krisande SAS är ett av bolaget som beviljats mest i stöd. Volvo personvagnar har fått drygt en halv miljard. Nu offentliggör Tillväxtverket vilka företag som fått del av statens coronastöd till korttidsarbete. Enligt DN toppas listan av Scania, Volvo och SAS.

Kan man söka Korttidspermittering retroaktivt?

Den är sista dagen som företag kan skriva giltiga retroaktiva avtal om korttidsarbete. Arbetsgivare som har en lönesumma på minst 400 000 kr i jämförelsemånaden ska i ansökan om stöd till korttidsarbete bifoga ett revisorsyttrande.

Hur betalar man tillbaka till Tillväxtverket?

Om du vill betala tillbaka hela stödet och inte vill söka mer stöd ska du informera Tillväxtverket det. Du gör det genom att skicka in en komplettering via kompletteringsformuläret som du når genom ditt ärende i Min ansökan. Välj alternativet ”Betala tillbaka stöd” och följ instruktionerna.

Hur länge kan man vara permitterad?

Stödet på 20, 40 och 60 procent ges maximalt i 6 månader plus 3 månader men ansökan görs för högst 4 månader åt gången. Reglerna började gälla och stödet betalas retroaktivt från 16 mars. Stödet gäller även för uppsägningstid under perioden den 16 mars till 31 december 2020.