:

Vad är Konvojkörning?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Konvojkörning?
  2. Hur lång får lastbil med släp vara Sverige?
  3. Varför blinkar lastbilar med helljus?
  4. Får lastbilar köra om andra lastbilar?
  5. Är det olagligt att blinka med helljuset?
  6. Får man köra med helljus på motorvägen?

Vad är Konvojkörning?

Ett av de forskningsprojekt som Scania driver i samarbete med KTH är Companion som bland annat innefattar det som kallas konvojkörning; att gruppera lastbilarna i konvoj så de kör ihop, med ett avstånd mellan ekipagen på tio till tjugo meter.

Hur lång får lastbil med släp vara Sverige?

I dagsläget är den högsta tillåtna längden för en kombination av lastbil och påhängsvagn 16,5 meter; för en kombination av bil och egentlig släpvagn samt för modulkombinationer 25,25 meter.

Varför blinkar lastbilar med helljus?

För oss lastbilschaffisar så gäller i stort sett samma "vettikett" på motorvägen med undantaget att när en lastbil passerar en annan så "blinkar man in" den som kört om med helljuset när han säkert kan svänga in i rätt fil.

Får lastbilar köra om andra lastbilar?

Märket anger förbud mot att med en tung lastbil köra om andra motordrivna fordon än tvåhjuliga mopeder och tvåhjuliga motorcyklar utan sidvagn. Förbudet gäller på den väg märket är uppsatt till den plats där märke C30, slut på förbud mot omkörning med tung lastbil, är uppsatt.

Är det olagligt att blinka med helljuset?

Att blinka med helljuset är irriterande men inte olagligt så länge du inte bländar någon. Att däremot ligga precis i kofferten på dig är definitivt olagligt. Böter: 2 000 kronor. – Det är tresekundersregeln som gäller.

Får man köra med helljus på motorvägen?

Säkerställ dig om synligheten i mörker - använd helljus Enligt Nieminen kan man till exempel på motorvägen huvudsakligen köra med helljus, även om det finns mötande trafik. Den mötande trafiken på motorvägen är så långt åt sidan att det inte finns någon fara för bländning på en rak väg.