:

Hur gör man Tjockmjölk?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man Tjockmjölk?
  2. Hur gör man Smörmjölk?
  3. Hur gör man långfil?
  4. Vad kan man göra av Tätört?
  5. Hur går tillverkning av smör till?

Hur gör man Tjockmjölk?

Även torkad ymp, till exempel på en tygbit som blöttes upp vid behov, kunde användas. Mjölken fick sedan stå några dagar och mogna. Den färdiga produkten kallades tätmjölk, långmjölk, tjockmjölk, segmjölk eller källarmjölk. Den kunde förr även kallas fil, från Ångermanland och norrut längs kusten.

Hur gör man Smörmjölk?

Gör så här:

  1. Häll ett par deciliter vispgrädde i en bunke.
  2. Vispa grädden till ett fint skum. Fortsätt att vispa tills skummet faller ihop, blir grynigt och bildar smörkulor. ...
  3. Häll bort kärnmjölken och smaksätt smöret med lite salt.
  4. Klart! Nu har du gjort ditt eget smör.

Hur gör man långfil?

Långfil är en gammal norrländsk och finsk specialitet, en surmjölk, som tillverkas på samma sätt som filmjölk, dock med speciell bakteriekultur. Bakterierna producerar ett slem som gör att långfilen blir seg i konsistensen.

Vad kan man göra av Tätört?

Det är en så kallad köttätande växt och trivs på fuktiga, gärna kvävefattiga jordar. Traditionen att använda örten för att skapa långfil bygger på en faktoid. Tätört har även använts för att bleka håret som då blir gulaktigt.

Hur går tillverkning av smör till?

Smör kärnas från grädde. För att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt. Som biprodukt från smörtillverkning får man kärnmjölk. Av cirka 20 liter obearbetad mjölk (4 % fett) kan fettet delas för att ge 1 kg smör.