:

Hur får man intyg för dyslexi?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man intyg för dyslexi?
  2. Vad kan man göra för att minska dyslexi?
  3. Hur gör man utredning av dyslexi?
  4. När upptäcks dyslexi?
  5. Hur kan du söka stöd för ditt barn med dyslexi?

Hur får man intyg för dyslexi?

Du kan ett intyg på din dyslexi på två olika sätt, antingen genom att göra en utredning hos en legitimerad logoped eller hos en intygsgivare som Universitets- och högskolerådet har godkänt (Högskoleverket före 2013).

Vad kan man göra för att minska dyslexi?

Diagnos och behandling av dyslexi. Dyslexi upptäcks oftast i förskola eller tidig skolålder. Dyslexi kan inte botas men hjälpmedel kan underlätta tillvaron för de drabbade. Dyslexin kan minska genom träningsprogram. En dator med rättstavningsprogram kan vara ett bra hjälpmedel och en så kallad läslinjal kan göra det lättare att följa texten.

Hur gör man utredning av dyslexi?

Utredning. Kartläggning och utredning av dyslexi kan göras av speciallärare, specialpedagog, dyslexipedagog, logoped eller psykolog som har kunskap om dyslexi. Syftet är att komma fram till vilka åtgärdsprogram och anpassningar som behövs. Hjälp och stöd.

När upptäcks dyslexi?

Dyslexi upptäcks oftast i förskola eller tidig skolålder. Dyslexi kan inte botas men hjälpmedel kan underlätta tillvaron för de drabbade. Dyslexin kan minska genom träningsprogram. En dator med rättstavningsprogram kan vara ett bra hjälpmedel och en så kallad läslinjal kan göra det lättare att följa texten.

Hur kan du söka stöd för ditt barn med dyslexi?

Om du är vuxen och behöver stöd eller hjälp kan du kontakta en vårdcentral eller en patientförening för personer med dyslexi, till exempel Dyslexiförbundet eller Svenska Dyslexiföreningen. Kontakta barnets lärare och elevhälsan om du tror att ditt barn har dyslexi. Du kan söka stöd hos andra föräldrar till barn som har dyslexi.