:

Kan antioxidanter förebygga cancer?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan antioxidanter förebygga cancer?
  2. Vilken frukt innehåller mest antioxidanter?
  3. Är det bra att äta antioxidanter?
  4. Vilka vitaminer skyddar mot cancer?
  5. Är kosttillskott cancerframkallande?
  6. Vilka kosttillskott ska män undvika?

Kan antioxidanter förebygga cancer?

– Om kosttillskott med antioxidanter skyddar mot framtida cancer är inte tydligt men baserat på alla äldre och nyare studier bör vi rekommendera personer med ökad risk för cancer, cancerpatienter och canceröverlevare att undvika kosttillskott med antioxidanter och att istället fokusera på en balanserad kost.

Vilken frukt innehåller mest antioxidanter?

Bär innehåller mest antioxidanter. Ta för dig av: blåbär, svarta vinbär, nypon, körsbär, björnbär, smultron, lingon och kråkbär som har ett högt innehåll. Granatäpple är en frukt som innehåller en stor mängd antioxidanter. Citrusfrukter är också ett bra val samt vindruvor, plommon, ananas, dadlar och kiwi.

Är det bra att äta antioxidanter?

Antioxidanter skyddar cellerna Vi kan få ett överskott av fria radikaler i kroppen vid stress, infektioner, strålning, solning och till och med av tobaksrök. Studier visar även att fria radikaler kan påverka åldringsprocessen. Det är därför nödvändigt med antioxidanter för att motverka dessa processer.

Vilka vitaminer skyddar mot cancer?

Det har antytts att flera olika näringsämnen och andra komponenter i livsmedel specifikt ska kunna skydda mot vissa cancerformer, men bevisen är för svaga för att kunna rekommendera dem för förebyggande av cancer. Det rör sig om bland annat selen, lykopen och D-vitamin.

Är kosttillskott cancerframkallande?

I början av sommaren 2018 avrådde Strålsäkerhetsmyndigheten personer med hudcancerformen malignt melanom från att använda kosttillskott och hudkrämer med antioxidanter, eftersom de kan få cancerceller att sprida sig.

Vilka kosttillskott ska män undvika?

– Generellt så bör du inte blanda de näringsämnen som är antagonister, då de slår ut varandra eller trycker ner varandra. Exempelvis bör du inte använda vitamin A samtidigt som D-vitamin, ironiskt med hänsyn till att man tidigare använde AD-droppar, eller E-vitamin och järn, kalcium och magnesium samt zink och koppar.