:

Hur sköter man vintergröna?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur sköter man vintergröna?
 2. Vilka blommor är bäst på kyrkogården?
 3. När ska man plantera vintergröna växter?
 4. Hur tar man bort vintergröna?
 5. Hur snabbt sprider sig vintergröna?
 6. Vår kan man köpa gravlyktor?
 7. Hur sent på hösten kan man plantera perenner?
 8. Hur tätt ska man plantera vintergröna?
 9. Vad gör man med perenner på hösten?
 10. Vad menas med Tjältorka?
 11. Hur sprider sig vintergröna?

Hur sköter man vintergröna?

Vintergröna är en bra växt för ställen där man önskar marktäckning och där gräset inte trivs så bra, som under stora lövträd. Den trivs på alla slags jordar, bara den är någorlunda väldränerad och humusrik och inte alltför torr. Blommar bäst i lätt halvskugga, även i något soliga lägen, bara det inte blir för gassigt.

Vilka blommor är bäst på kyrkogården?

9 fina blommor till graven i vår

 1. Pensé Pensé är en ypperlig vårblomma till graven då den är frosttålig och du kan plantera den tidigt. ...
 2. Alunrot. För att skapa en gravplats med mustiga färger kan du använda den marktäckande växten alunrot. ...
 3. Påsklilja. ...
 4. Murgröna. ...
 5. Gullviva. ...
 6. Tusensköna. ...
 7. Förgätmigej. ...
 8. Hortensia.

När ska man plantera vintergröna växter?

Vintergröna växter mår bäst om de har fått rota sig ordentligt innan vintern. Plantera dem helst i god tid innan vintern. Vid sen plantering kan man hjälpa växten genom att täcka jorden med ett extra lager av löv eller granris för att på så sätt förlänga tiden innan tjälen kommer.

Hur tar man bort vintergröna?

Vintergröna kan nästintill vara omöjlig att bekämpa om den får fäste i skogen. Därför är det viktig att se till att den inte kan ta sig utanför staketet. I trädgården kan du få bort den genom att dra eller gräva upp den för hand. Var noga med att få bort alla rotdelar.

Hur snabbt sprider sig vintergröna?

Hur lång tid det tar innan rötter bildats är väldigt olika för olika sorters växter. Rhododenron till exemple kan ta flera år på sig att bilda rötter medan till exempel vintergröna bara tar några veckor på sig. Lite beror de ju också på säsong, temperatur och hur fuktigt det är, men det är bara att prova.

Vår kan man köpa gravlyktor?

Hos kransmakaren kan du köpa gravlyktor och gravljus året om, sortimentet kan variera men vi försöker att alltid hålla ett lager då vi vet att det är lika viktigt att det lyser på vår och sommar som till hösten och vintern.

Hur sent på hösten kan man plantera perenner?

Perenner kan planteras fram till slutet av september. Risken om de sätts senare än så är att de inte hinner rota sig ordentligt och att jordklumpen då kan tryckas upp ur jorden när marken fryser till. September är också en bra tid för att flytta eller dela perenner, speciellt sådana som blommar under vår och sommar.

Hur tätt ska man plantera vintergröna?

Jag satte vincorna med c:a 30 cm mellanrum. Vinca tål som sagt mycket men täcket verkar bli frodigare och finare om det inte är alltför torrt - baktill i min rabatt där det är lite "regnskugga" av takutsprånget blir vincan glesare och risigare.

Vad gör man med perenner på hösten?

Ta hand om blommorna Tycker du att det ser skräpigt ut med perennernas vissnade stjälkar, klipp ner dem. Men tänk på att blommor med ihåliga stjälkar kan få frostskador om vatten och snö tränger ner i dem. Du kan också klippa perennerna till våren. Dela och flytta med fördel perennerna på hösten.

Vad menas med Tjältorka?

Särskilt växter i soliga och blåsiga lägen är utsatta. Värmen gör att växterna kan drabbas av tjältorka, en köldskada som uppstår när vatten från växterna avdunstar från barren och bladen samtidigt som det inte går att suga vatten från den frusna jorden.

Hur sprider sig vintergröna?

Vintergrönan är en krypande buske som sprider sig genom utlöpare (revor) och den trivs i både skugga och halvskugga. Växten kan även blomma på hösten, men inte så rikligt.