:

Kan man byta barnets namn?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan man byta barnets namn?
  2. Har jag rätt att byta mitt barns efternamn?
  3. Hur många namn får man ge sitt barn?
  4. Vad händer om man inte bestämt namn inom 3 månader?
  5. Får barnet mammans eller pappans efternamn?

Kan man byta barnets namn?

Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Har jag rätt att byta mitt barns efternamn?

Om föräldrarna är överens om att barnet ska byta efternamn kan ansökan göras direkt hos Skatteverket. I vissa fall krävs det att en domstol prövar om namnbytet är det bästa för barnet.

Hur många namn får man ge sitt barn?

Varje barn har enligt FN:s barnkonvention rätt till ett eget namn. Varje barn som föds i Sverige ska enligt svensk lag ha minst ett förnamn och ett efternamn. Det finns inga föreskrifter om hur många förnamn man får ha, men efternamnen får vara högst två.

Vad händer om man inte bestämt namn inom 3 månader?

– Om de inte svarar på påminnelsen som de får så förelägger vi de att komma in med en namnanmälan. Om föräldrarna fortfarande inte gett ett namn efter påminnelsen och föreläggandet från Skatteverket så går det vidare till domstol. Det kan bli så att föräldrarna behöver betala en summa pengar.

Får barnet mammans eller pappans efternamn?

Om föräldrarna har olika efternamn gäller olika regler. Är barnet familjens första barn får föräldrarna välja vilket efternamn barnet ska ha. De kan också välja ett efternamn som någon av föräldrarna har haft tidigare. Om barnet har äldre syskon med samma mamma och pappa så får barnet samma efternamn som sitt syskon.