:

Varför näsblod på natten?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Varför näsblod på natten?
  2. Vad betyder det om man spottar blod?
  3. Varför är näsblod vanligt?
  4. Hur kan du blöda näsblod?
  5. Varför blöda näsblod hos barn?
  6. Kan du behandla näsblod med etsning?

Varför näsblod på natten?

En anledning kan vara att slemhinnorna har blivit torra eller inflammerade vid en förkylning. Andra orsaker kan vara att du har fått ett slag mot näsan. Näsblod hos barn kan också bero på att barnet har stoppat in något i näsan. Näsblod kan också komma helt oväntat och inte sällan på natten.

Vad betyder det om man spottar blod?

Upphostning av blod eller blodfärgat slem fån de nedre luftvägarna – från luftstrupen ned till lungblåsorna – kallas hemoptys. Vid blodig upphostning bör man söka läkarvård omgående. Blod som kommer från luftvägarna är oftast ljust och lite skummigt, medan mörkt, nästan svart blod, oftast kommer från magsäck.

Varför är näsblod vanligt?

Näsblod är vanligt och beror på att ytliga blodkärl i näsan brister. Blödningen kan starta av sig själv om slemhinnorna är torra eller har blivit inflammerade vid en förkylning. Ofta går blödningen över av sig själv men ibland behöver du vård.

Hur kan du blöda näsblod?

Du som blöder näsblod ofta kan behandlas med etsning. Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder. Behandlingen brukar inte göra ont.

Varför blöda näsblod hos barn?

Det är vanligt att blöda näsblod och det beror ofta på att ytliga blodkärl i näsan brister. En anledning kan vara att slemhinnorna har blivit torra eller inflammerade vid en förkylning. Andra orsaker kan vara att du har fått ett slag mot näsan. Näsblod hos barn kan också bero på att barnet har stoppat in något i näsan.

Kan du behandla näsblod med etsning?

Behandling. Du som blöder näsblod ofta kan behandlas med etsning. Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder.