:

Vad kan jag bli om jag läser tekniskt basår?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan jag bli om jag läser tekniskt basår?
 2. Vad krävs för att komma in på tekniskt basår?
 3. Hur är det att plugga tekniskt basår?
 4. Är det svårt att komma in på tekniskt basår?
 5. Kan man gå om basåret?
 6. Hur ansöker man till basår?
 7. Är tekniskt basår värt det?
 8. Hur många klarar basåret?
 9. När har man inte rätt till CSN?

Vad kan jag bli om jag läser tekniskt basår?

Ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår är en möjlighet för dig att komma in på den utbildning som du vill komma in på. Det är en utbildning som ger dig rätt behörighet för att exempelvis bli högskoleingenjör, civilingenjör, läkare eller veterinär.

Vad krävs för att komma in på tekniskt basår?

Tekniskt basår 60 fup (förutbildningspoäng) är en kompletteringsutbildning med gymnasiets kurser i matematik, fysik och kemi....Behörig är du som, förutom grundläggande behörighet, har minst betyget E eller Godkänt i någon av följande kurser:

 • Matematik 2a.
 • Matematik 2b.
 • Matematik 2c/Matematik B.

Hur är det att plugga tekniskt basår?

Ett tekniskt basår är en kompletteringsutbildning som ger behörighet till tekniska utbildningar som till exempel civilingenjör. Basårets kurser utgår ifrån gymnasiets kursplan men man läser dem med en högre studietakt. De kurser som ingår i ett tekniskt basår motsvarar kemi 1, fysik 1 & 2 och matematik 3 & 4.

Är det svårt att komma in på tekniskt basår?

Man måste vara Behörig till basåret och sedan konkurrerar man med sina betyg och/eller med resultat av Högskoleprovet. och 40% av platserna - fördelas utifrån resultat av Högskoleprovet. Det finns ett stort antal Tekniska och Naturvetenskapliga basår och även basterminer - olika högskolor.

Kan man gå om basåret?

Det kan vara till exempel ett ingenjörsprogram eller en annan universitetsutbildning inom matematik, fysik, kemi eller biologi. Om du läser ett basår på en högskola eller ett universitet har du ofta platsgaranti på ett program efter att basåret är avklarat.

Hur ansöker man till basår?

Du kan ansöka till ett basår eller bastermin på en högskola, universitet, komvux eller folkhögskola. Flera skolor erbjuder även möjlighet att läsa basåret på distans. Du kan läsa ett basår på komvux eller folkhögskola om du har en ofullständig gymnasieutbildning.

Är tekniskt basår värt det?

Det har visat sig som Lina säger, att studenter som läst Tekniskt basår har bättre betyg än de övriga studenterna som kommit till universitetet efter gymnasiet. Dels för att utbildningen är anpassad för vidare studier men även för att mycket kunskap är färskvara.

Hur många klarar basåret?

Hög kvalitet på basåret – Ungefär hälften av studenterna från en behörighetsgivande utbildning går vidare till fortsatta studier på KTH. Det kan tyckas var en liten andel, men ska då jämföras med att ungefär hälften av KTH:s programstudenter inte når fram till examen, säger han.

När har man inte rätt till CSN?

Om du har särskilda skäl till varför du inte har klarat kravet på studieresultat kan CSN i vissa fall ta hänsyn till det. Du får då skriva och berätta om dina skäl. Om du inte klarar kravet på studieresultat och inte har särskilda skäl som vi kan ta hänsyn till, avslår vi din ansökan.