:

Hur vanligt är B vitaminbrist?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur vanligt är B vitaminbrist?
  2. Varför kan B12-brist uppstå?
  3. Hur mycket vitamin B12 kan du få om du har för lite B12?
  4. Vad kan orsakas av för lite B12?
  5. Kan B12 ge besvär med slemhinnorna?

Hur vanligt är B vitaminbrist?

Risken för B-vitaminbrist ökar med åldern. Cirka 10-15 procent av alla personer över 60 års ålder beräknas ha brist på vitaminet B12. Graviditet, vegankost och vissa läkemedel kan också öka risken för B-vitaminbrist. B-vitaminbrist kan pågå länge utan att du får några symtom.

Varför kan B12-brist uppstå?

B12-brist kan uppstå på flera sätt. Perniciös anemi. Perniciös anemi är den vanligaste orsaken till B12-brist och orsakas av en brist på proteinet IF, intrinsic factor, som bildas i magsäcken och behövs för att B12 ska tas upp i kroppen.

Hur mycket vitamin B12 kan du få om du har för lite B12?

Svår B12-brist kan även ge symtom som försämrat minne, depression och försämrad syn. ... Vuxna bör få i sig minst 2 mikrogram vitamin B12 om dagen. Överskott av vitamin B12 lagras i levern och lagren räcker i flera år. Olika orsaker till blodbrist på grund av för lite B12.

Vad kan orsakas av för lite B12?

Olika orsaker till blodbrist på grund av för lite B12. B12-brist kan uppstå på flera sätt. Perniciös anemi. Perniciös anemi är den vanligaste orsaken till B12-brist och orsakas av en brist på proteinet IF, intrinsic factor, som bildas i magsäcken och behövs för att B12 ska tas upp i kroppen.

Kan B12 ge besvär med slemhinnorna?

Blodbrist på grund av för lite B12 kan även ge besvär med slemhinnorna. Det kan till exempel vara sprickor i mungiporna eller sveda på tungan. Tungsveda beror på att den knottriga ytan på tungan försvinner och den i stället blir slät, röd, blank och svider. Brist på B12 kan också visa sig som besvär från nervsystemet.